Skridsko

Plogad bana Glasbrukssjön Mar 2013, Fotograf Per-Ivan Selinder
Plogad bana Glasbrukssjön Mar 2013, Fotograf Per-Ivan Selinder

Varje vinter om isen håller plogar villaägareföreningen en skridskobana runt Glasbrukssjön. Johnny har en fyrhjuling för ändamålet och den klarar att ploga bort snö men kommer inte skrapa bort knöglor i någon större utsträckning. Men det är fint att promenera på sjön om det nu är för knögligt för grillorna.

Skurubron ur ett skridskoperspektiv Jan 2010, Fotograf Per-Ivan Selinder
Skurubron ur ett skridskoperspektiv Jan 2010, Fotograf Per-Ivan Selinder

I Skurusundet plogas inga banor. Ofta kör också stora båtar upp en ränna i mitten så man får se upp om man ger sig ut på isen. Det händer att det är fint att åka i sundet men det är inte så vanligt. Kommunen plogar däremot en bana på Baggensfjärden med start söder om Grand Hotel.  När vi ändå pratar saltjön kan det ju nämnas att friluftsfrämjandet har turer för grupper. Det kan rekommenderas om man inte är en van långfärdsskrinnare. Titta på www.friluftsframjandet.se.

Annars finns det naturisbanor som plogas av kommunen på flera av sjöarna: Bagarsjön, Bastusjön, Insjön, Myrsjön och Ältasjön. Säsongen är ju betydligt längre på insjöar. Har inte provat alla sjöar men Insjön vid Velamsund brukar vara bra. Där finns en liten badplattform nedanför stallet där man kan byta till skridskor. Vidare plogar Hellasgården en bana på Källtorpssjön, och här kan man ju värma sig i serveringen också, om man nu inte vill basta och bada isvak förstås? Båda dessa har haft ok status tidigare vintrar. Men är man långfärdskridskofreak är det nog bäst status på Drevviken som plogas med traktor, här är det störst chans att slippa knöglorna. Banan är 20 km och man kan komma ut på många ställen runt sjön.

Och till sist, att beträda naturisar sker på egen risk. Undvik att göra det ensamma och ha med er skyddsutrustning, tex isdubbar.

Naturligtvis finns det ishallar också. Nacka har 5 hallar; Nacka ishall vid Nacka IP, Istältet vid Nacka IP, Björknäs islada vid Björknäs IP intill Björknässkolan, Älta ishall intill Stavsborgsskolan och Saltsjöbadens ishall intill Saltsjöbadens samskola. Allmänheten får också åka, inte bara klubbarna. Titta på Nacka kommuns hemsida. Där kan man se tider för olika aktiviteter inklusive tider för allmänheten (med eller utan klubba).

I Gustavsbergs centrum finns både ishall och två konstfrusna banor utomhus, den ena under tak.

Om ni har frågor kan ni kontakta kassör Per-Ivan Selinder eller Johnny Andersson om det gäller plogning av Glasbrukssjön.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.