BB Green – Färja vid Linds varv

Några av er kanske har sett att det ligger en grön och vit färja vid Sjömacken vid Linds varv?

Färjan BB Green. Foto: Per-Ivan Selinder, 2016.
Färjan BB Green. Foto: Per-Ivan Selinder, 2016.

Det är testkonstruktion av en helt ny typ av färja som skall gå korta sträckor upp till 14 Nm, går enbart på el, maxar 30 knop, laddar 95% mindre än 20 minuter, är bygg på kolfiber-sandwich (40% lättare än aluminium), har en skrovform och fläkt som liksom en svävare lyfter skrovet delvis ur vattnet (80% av vikten vilar på luftkudden vilket minskar vattenmotståndet med 40%), framåtriktade mot-roterande pod propellrar.  Har testats mellan Solna och Stockholm. Så nu vet ni det. Mer info här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.