Ny taktik för tjuvar. Ny rabatt för medlemmar.

När semestern är slut och bilarna kommer hem igen så börjar högsäsongen för de som stjäl bilar och delar.

Enligt en lag skall bilar sålda från -97 vara försedd med startspärr. En hyfsat modern bil har således t. ex. fjärrkontroll med vilken du låser upp bilen och avaktiverar startspärren.

Själva bilstölderna har därmed nästan upphört. Men numera vill tjuven åt delarna, inte bilen.

Tyvärr innebär det att du som bilägare inte kan koppla av. Tjuvarna har helt enkelt gått över till att stjäla bilen i delar; krockkuddar, lampor, navigationssystem, sportrattar, frontpartier och aluminiumfälgar. Oftast fler än en gång då de vet att du får nya delar från försäkringsbolaget. Din bil har blivit ett reservdelslager för kriminella.

Stockholmspolisen har tidigare rapporterat om ligor som får med sig delar för 50.000 från varje stöld!

Vad kan vi göra?

Det vi kan göra klart är att försvåra, vara uppmärksam och hjälpas åt. När det gäller att stjäla bildelar kan jag berätta lite hur det kan kan gå till (Bli inte arg nu och tro att tjuvarna inte vet detta).

Har du en bil med larm så ser tjuven troligen det, är försiktig och tar ’bara’ dina hjul. Hissa upp bilen, ta hjulen, sänk ner bilen igen. Tid? 15-20 minuter kanske? Vill du skydda dig så gäller:

  1. Låsbultar. Ett par räcker sällan, helst två låsbultar/hjul. Detta då tjuvarna annars lossar alla andra bultar och bryter sedan av låsbulten. Låsnyckeln skall du INTE förvara i handskfacket.
  2. Larm med nivåsensor i bilen (ofta tillval till larmet) som förhoppningsvis larmar om bilens lutning ändras.

Har du larm och tjuven ändå vill in i bilen så kanske han (säkert en man, eller hur?):

  1. Klipper kablarna till bilens signalhorn, nås ofta utifrån
  2. Krossar bilrutan närmast säkringarna
  3. Tar ur säkringarna och larm-blinkers slocknar

En sådan manöver tar troligen inte många minuter för erfarna tjuvar. För att öka skyddet här så gäller klart att ditt larm kompletterats med eget signalhorn som inte nås utan att huven öppnas. Vidare behöver larmet glaskross-sensor.

Rabatt på larm

Då det är flera i området som drabbats har vi ordnat så att medlemmar i Lilla Björknäs Villaförening får rabatt på billarm inkl montage. Läs mer om detta under Rabatter och Förmåner

av Per

Ordförande

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.